Je bent hier: Home » Gezinnen met zonnepanelen moeten 200 euro meer betalen

Gezinnen met zonnepanelen moeten 200 euro meer betalen

October 6, 2012

Vanaf 2013 moeten particulieren met zonnepanelen jaarlijks een netvergoeding betalen van gemiddeld 200 euro. Dat staat in een voorstel van netbeheerders Eandis en Infrax.

De federale energieregulator Creg moet eerst nog zijn toelating geven aan het voorstel, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

50 euro per kilowatt

Eandis en Infrax zijn het volgens de kranten eens geraakt over een netvergoeding van 50 euro per kilowatt voor zonnepannelen op privédaken. De maatregel treft iedereen met een installatie met een vermogen tot 10 kilowatt.

Aangezien de gemiddelde capaciteit in Vlaanderen rond 4 kilowatt schommelt, gaan de netbeheerders ervan uit dat het gemiddeld 200 euro per gezin gaat kosten.

Dubbel gebruik

De invoering van de netvergoeding voor zonne-energie was een onderdeel van de hervorming van de groene stroomsubsidiëring. Dat plan omvatte een forse verlaging van de zeer gulle subsidie, maar ook het voorstel om een beperkte netvergoeding in te voeren.

Momenteel moeten eigenaars van zonnepanelen immers niet betalen voor het gebruiken van het stroomnet, terwijl ze het net wel dubbel gebruiken: om er stroom op te zetten, en om er stroom af te halen. (Belga/TV)

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!