Je bent hier: Home » Subsidies voor zonnepanelen worden fors teruggeschroefd

Subsidies voor zonnepanelen worden fors teruggeschroefd

May 26, 2012

Vlaams minister van Energie Freya van den Bossche (sp.a) schroeft de royale subsidies voor zonnepanelen deze zomer al fors terug. Zo fors dat de sector vreest dat straks niemand nog zonnepanelen op zijn dak zal willen plaatsen.

Als het Vlaams Parlemant groen licht geeft, dan dalen de subsidies voor groene stroom uit zonnepanelen op 1 augustus van 230 euro naar 90 euro per megawattuur. Dat is meer dan een halvering. Bovendien kunnen gezinnen en bedrijven die vanaf 1 augustus zonnepanelen laten plaatsen nog slechts 10 jaar op subsidies rekenen. Nu blijft de kassa nog 20 jaar rinkelen.

“Dat is een vorm van oversubsidiëring”, zegt Freya van den Bossche. “Aan de huidige tarieven zijn zonnepanelen na minder dan 7 jaar terugverdiend en blijven de eigenaars daarna nog 13 jaar subsidies opstrijken. Er is dus marge om de steun te verminderen.”

Volgens de minister zullen zonnepanelen aan de nieuwe voorwaarden nog steeds op minder dan 10 jaar tijd terugverdiend worden.

De producenten en installateurs van zonnepanelen vrezen dat de maatregel de doodssteek betekent voor de hele sector, waarin 6.000 mensen werken. Volgens PV-Vlaanderen, de koepel van de producenten en installateurs, zullen zonnepanelen niet na 10, maar pas na 13 of 14 jaar terugverdiend worden. De vraag is of er dan nog veel gezinnen aan zullen beginnen.

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!