Je bent hier: Home » Zonneboiler

Zonneboiler

Bij het investeren in zonnepanelen is het belangrijk om vooraf goed te bepalen wat je met je groene investering wil bereiken. Er wordt immers een onderscheid gemaakt tussen fotovoltaïsche zonnepanelen enerzijds, en thermische zonnepanelen anderzijds. Fotovoltaïsche zonnepanelen gebruiken het zonlicht om elektriciteit op te wekken. Thermische zonnepanelen daarentegen gebruiken de warmte van de zon om af te geven in je woning in de vorm van woningverwarming of warm water voor sanitair. Thermische zonnepanelen worden steeds gebruikt samen met een zonneboiler.

Een zonneboiler plaatsen is een milieuvriendelijke investering die je heel wat geld kan besparen. Zonneboilers bestaan uit drie verschillende onderdelen. De zonnecollector dient om het zonlicht op te vangen dat zal dienen voor het opwarmen van het water. Aangezien de zonnecollector het zonlicht opvang, moet je het op een open plaats monteren waar het geen last heeft van schaduw door gebouwen of bomen. Net zoals zonnepanelen plaats je een zonnecollector dus best op het dak, met de oriëntatie naar de zon gericht. Ideaal is om de zonnecollector richting zuiden te plaatsen, met een hellingsgraad tussen de 30° en de 50°.

Een zonnecollector ziet er qua uitzicht bijna hetzelfde uit als een fotovoltaïsch zonnepaneel. Het bestaat uit een groot plat vlak, dat zo ontworpen is om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Het grote platte vlak is voorzien van een speciale laag, de spectraal selectieve laag. Deze zorgt ervoor dat de warmte van de zon wordt geabsorbeerd langs de ene kant, en dat deze warmte niet verloren gaat langs de andere kant. Vanaf de achterkant van de zonnecollector gaan buizen naar de andere onderdelen van de zonneboiler.

De buizen gaan van de zonnecollector in de eerste plaats naar het voorraadvat. In dit vat wordt het verwarmde water opgeslagen. Het voorraadvat is iets dat meestal binnenshuis wordt geplaatst.

Een laatste onderdeel van de zonneboiler is de regelaar. Deze regelaar regelt de temperatuur in het voorraadvat, en zorgt er eigenlijk voor de het water in het voorraadvat warm blijft. De regelaar meet constant het verschil in temperatuur tussen het water in de zonnecollector en het water in het vooraadvat. Is dit verschil groter dan 5° celsius, dan treedt de regelaar in actie. Het zal het water in het voorraadvat terug naar de zonnecollector sturen om op te warmen, terwijl het opgewarmde water naar het voorraadvat wordt gestuurd. Op die manier is het voorraadvat terug gevuld met warm water.
De temperatuur van het water wordt in grote mate bepaald door de hoeveelheid zonlicht. Is er voldoende zon, dan kan de temperatuur van het water makkelijk oplopen tot 80° celsius. Is er te weinig zonlicht, dan zal je naverwarming moeten voorzien. Hiervoor kan je bijvoorbeeld een CV-toestel gebruiken.

Wat is nu de prijs van een zonneboiler? De zonneboiler prijs ligt doorgaans lager dan de zonnepanelen prijs. Voor een gemiddeld gezin met 4 personen mag je rekenen op een installatie kostprijs tussen 4000 euro en 6000 euro. Installatiekosten bedragen tussen 800 euro en 1000 euro.

Lees hier veel meer over de prijs van een zonneboiler!

De zonneboiler prijs is niet zo goedkoop, maar net zoals bij zonnepanelen is het een investering die zicht na verloop van tijd makkelijk terugverdiend. Met een zonneboiler kan je namelijk makkelijk een aanzienlijk deel van je kosten voor gas en sanitair besparen. Bovendien kan je nog meer besparen indien je woning voorzien is van goede isolatie.

Investeren in een zonneboiler is een groene investering, en dat wordt net als andere groene en energiebesparende investeringen financieel beloond door de overheid door middel van premies. Net als bij zonnepanelen kom je in aanmerking voor een belastingsvermindering van 40% op je factuurbedrag, met een maximum van 3600 euro. Is je woning ouder dan 5 jaar, dan kan je je belastingsvermindering spreiden over meerdere jaren. Ook provincies en gemeenten doen moeite om groene investeringen te belonen met premies en subsidies. Hoeveel deze precies bedragen, is natuurlijk afhankelijk van de gemeente waarin je woont. Kijk dus zeker de website van je gemeente na voor een overzicht van de subsidies die ze uitreiken.

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!