Je bent hier: Home » Zonnepanelen nog steeds rendabel ondanks daling groenestroomcertificaten

Zonnepanelen nog steeds rendabel ondanks daling groenestroomcertificaten

August 3, 2012

Op 1 augustus ging de waarde van groenestroomcertificaten in één klap van 210 euro naar 90 euro per 1000 kwh geproduceerde stroom. Een verlaging van de subsidies van zonnepanelen die bij de installateurs van zonnepanelen hard aankomt. De vraag naar zonnepanelen is daarmee immers verder in elkaar gezakt.

Maar is dat wel terecht? Volgens een berekening van het Vlaams Energieagentschap blijkt dat het rendement en de terugverdientijd van zonnepanelen nog steeds aanvaardbaar is. Volgens het VEA heeft een gemiddeld Vlaams gezin dat vandaag zonnepanelen installeert momenteel ongeveer 7 jaar en 10 maanden tijd nodig om de prijs van zonnepanelen terug te verdienen. In de berekening houdt het VEA rekening met de daling van de waarde van groenestroomcertificaten naar 90 euro per 1000 kwh geproduceerde stroom, en een huidige elektriciteitsprijs van 23 cent per kwh, alle kosten en taksen inbegrepen. 7 jaar en 10 maanden blijkt lang niet zo slecht te zijn, maar toch zijn de Vlaamse consumenten ondertussen gewoon geraakt aan terugverdientijden van rond de 5 jaar, waardoor de huidige omstandigheden niet meer voldoende zijn.

Zonnepanelen versus spaarboekje

In andere landen, bijvoorbeeld Nederland, wordt raar opgekeken naar deze redenering. In Nederland ligt de terugverdientijd van zonnepanelen immers rond de 9 à 10 jaar, en is de interesse naar zonnepanelen momenteel enorm groot. Nederlandse consumenten redeneren immers dat een installatie in zonnepanelen nog steeds meer opbrengt dan een spaarboekje, en dat je dan beter investeert in zonnepanelen. En daar hebben ze een punt.

Indien we de berekening van het VEA verder doortrekken, dan komen we bij een zonnepaneleninstallatie uit op een rendement van meer dan 3% op 10 jaar, wat meer is dan een spaarboekje. Bovendien liggen die zonnepanelen na 10 jaar nog steeds op je dak, en blijf je dus profiteren van het rendement van die zonnepanelen. Na 10 jaar leveren zonnepanelen immers nog zeker 90% van hun oorspronkelijke rendement af, en na 25 jaar nog steeds 80%. En dan wordt nog geen rekening gehouden met de alsmaar stijgende elektriciteitsprijzen.

De recente daling in groenestroomcertificaten betekent dus zeker niet dat zonnepanelen niet meer rendabel zouden zijn. Installateurs raden aan om offertes aan te vragen, en zelf de oefening te maken door zonnepanelen en spaarboekjes naast elkaar te leggen en de vergelijking te maken.

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!