Je bent hier: Home » Zonnepanelen Onderhoud » Zonnepanelen Sneeuw

Zonnepanelen Sneeuw

Wat is de invloed van sneeuw op zonnepanelen? Het is misschien een vraag waarmee je kan zitten tijdens de koude wintermaanden. Sneeuw bedekt immers je zonnepanelen, waardoor je je terecht afvraagt of deze met sneeuw bedekte zonnepanelen dan nog energie kunnen opwekken.

Meestal bedekt sneeuw zonnepanelen slechts miniem, waardoor het laagje sneeuw op zonnepanelen vaak snel verdwijnt. Indien er toch een dik laag sneeuw op zonnepanelen ligt, en het ziet er naar uit dat de sneeuw voor een langere periode zal blijven liggen, da kan het inderdaad voorkomen dat je zonnepanelen voor een bepaalde tijd geen energie meer kunnen opwekken. Het zonlicht kan in dat geval immers niet door de sneeuw doordringen, en je zonnepanelen ontvangen dus geen licht.

Erg jammer is dat, aangezien door omliggend sneeuw veel zonlicht gereflecteerd wordt. Ook werken zonnepanelen beter bij lagere temperaturen. Op die manier zou je dus juist in die periode veel rendement kunnen hebben aan je zonnepanelen.

Het is dus best om de sneeuw voorzichtig te verwijderen. Doe dit echter niet met een ijskrabber, aangezien dit de bovenste laag van je zonnepanelen kan beschadigen, en het zonlicht hierdoor verstrooid kan raken. Best kan je bijvoorbeeld de sneeuw verwijderen met een aftrekker. Een andere oplossing kan zijn om de hellingsgraad van zonnepanelen te veranderen. In dit geval moet je natuurlijk wel in de mogelijkheid zijn om dit te doen. Door de hellingsgraad te verhogen gaat de sneeuw vanzelf van de zonnepanelen schuiven, zodat ze zelf de zonnepanelen terug sneeuwvrij maken. Bovendien heeft het verhogen van de hellingsgraad het bijkomende voordeel dat je zonnepanelen in de winter beter het zonlicht opvangen. In de winter staat de zon immers lager aan de hemel, waardoor de steile hellingsgraad het zonlicht directer opvangt en meer rendement oplevert.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!