Je bent hier: Home » Zonnepanelen Plaatsen » Zonnepanelen Aansluiting

Zonnepanelen Aansluiting

Wat betreft het plaatsen van zonnepanelen op je dak zijn er twee systemen te onderscheiden. Enerzijds heb je het autonome systeem, waarbij de zonnepanelen energie produceren zonder dat dit systeem is aangesloten op het elektriciteitsnet. Anderzijds heb je de installaties van zonnepanelen waarbij je installatie wordt aangesloten op het energienet. In dit artikel leggen we onze focus op het systeem waarbij we zonnepanelen aansluiten op het net. Hoe moeten we nu zonnepanelen aansluiten op het distributienet?

Stel, je wil zonnepanelen aansluiten op het elektriciteitsnet, dan is het uiteraard de bedoeling dat je de beheerder van het elektriciteitsnet hiervan op de hoogte brengt. In de regel is het de bedoeling dat je voordat je je zonnepanelen installeert eerst de toestemming van de netbeheerder nodig hebt voor de aansluiting van zonnepanelen op het net.

Het vermogen van je installatie mag niet meer bedragen dan 10 kVA (kVA is het maximaal AC-vermogen van de omvormers). Bovendien moet je je installatie laten keuren. Installaties met een vermogen 5 kVA mogen enkel aangesloten worden op een 3-fasige aansluiting. Ook wanneer je je installatie wil uitbreiden qua capaciteit moet dit steeds gemeld worden.

Hoe gebeurt het aansluiten van zonnepanelen in de praktijk? Belangrijk is hier het verschil te kennen tussen gelijkstroom en wisselstroom. Je zonnepanelen produceren immers gelijkstroom, terwijl de elektriciteit op het net wisselstroom is. Je hebt dus een toestel nodig die de gelijkstroom van je zonnepanelen omzet in wisselstroom. Dit toestel heet de omvormer of ook wel de inverter.

Met behulp van deze omvormer kan je nu je zonnepanelen aansluiten op het elektriciteitsnet. Indien je niet weet hoe je precies alles moet monteren, is het raadzaam om bijkomende advies te vragen. Nog beter is natuurlijk om je zonnepanelen te laten plaatsen door profesionnele installateurs. Op die manier weet je van de eerste keer dat alles perfect is geïnstalleerd.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!