Je bent hier: Home » Zonnepanelen Plaatsen » Zonnepanelen Appartement

Zonnepanelen Appartement

Veronderstel dat je in een appartementsgebouw woont, en je wil toch profiteren van de groene energie van zonnepanelen, hoe moet je dan eigenlijk te werk gaan? Je beschikt immers niet over een eigen dak. Een wettelijke regelgeving bestaat hier niet echt van, de beslissing valt dan ook binnen jezelf en de medebewoners van het appartementsgebouw zelf.

Wanneer je toch zonnepanelen wil installeren, zelf wonende in een appartement, dan zal je je voorstel moeten voorleggen aan de vergadering van jezelf met je medebewoners in het appartementsgebouw. Je bent immers niet voor de volledige 100% eigendom van het dak van het appartementsgebouw. Dit dak deel je met je medebewoners. Indien je zonnepanelen wil installeren, zal je dus de toestemming moeten hebben van meer dan 50% van de bewoners van het appartementsgebouw. Al hangt dit natuurlijk af van de regelgeving binnen het gebouw zelf. Indien 1 persoon zijn veto kan stellen, moeten andere bewoners dit natuurlijk respecteren.

Stel dat je met je medebewoners toch tot een akkoord komt, en dat er toch zonnepanelen komen op het dak van het appartementsgebouw, hoe zit het dan met de kosten en de baten van de zonnepanelen? Ook dit zal je in overeenstemming met je medebewoners moeten regelen. Normaal gezien is het wel zo dat slecht 1 persoon of instantie de aangifte voor vergunningen en premies kan doen. Wat betreft de groenestroomcertificaten is het dus zo dat deze worden uitgereikt aan de overkoepelende vereniging van bewoners in het appartementsgebouw. Deze vereniging zal dan verder de inkomsten uit subsidies onderling verdelen onder de bewoners.

Wel moeten we stellen dat deze regeling natuurlijk afhankelijk is van de eigen overeenkomsten binnen het appartementsgebouw. Indien er in je eigen appartementsgebouw een andere regeling bestaat met je medebewoners, zal je natuurlijk deze regelgeving moeten volgen.

Conclusie is dat je dus wel degelijk zonnepanelen kan installeren wanneer je in een appartementsgebouw woont, maar dat je dit enkel kan doen in overeenstemming met je medebewoners.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!