Je bent hier: Home » Zonnepanelen Plaatsen » Zonnepanelen Bouwvergunning

Zonnepanelen Bouwvergunning

Zonnepanelen plaatsen impliceert een ingrijpende verandering aan je woning, waardoor je jezelf misschien terecht afvraagt of je hiervoor geen bouwvergunning voor zonnepanelen moet aanvragen. Zijn zonnepanelen vergunningsplichtig? En zijn er uitzonderingen?

In principe moet je steeds een bouwvergunning voor zonnepanelen aanvragen, al bestaan er vandaag de dag zoveel uitzonderingen op de regel dat de kans groot is dat je uiteindelijk geen bouwvergunning nodig hebt. We zetten alle regels en uitzonderingen even op een rijtje. Hierbij moeten we wel in het achterhoofd houden dat vanaf 1 december 2010 de regels lichtjes aangepast worden.

In welke gevallen wordt het aanvragen van een bouwvergunning vrijgesteld ?

  • Voor het plaatsen van zonnepanelen en zonneboilers op een plat dak geldt steeds de vrijstelling. Vanaf 1 december geldt de vrijstelling echter slecht wanneer de zonneboilers en zonnepanelen niet hoger dan 1 meter boven het plat dak uitsteken.
  • Voor zonnepanelen op een hellend dak geldt een vrijstelling wanneer de zonnepanelen op dergelijke manier geplaatst worden dat ze bovenop de feitelijke dakbedekking geplaatst worden, in dezelfde hellingsgraad als het dak en met hoogstens enkele centimeter verschil tussen de panelen en het dak.

Wel is het belangrijk te vermelden dat je steeds de gemeentelijke wetgeving moet raadplegen. Het is immers mogelijk dat het plaatsen van zonnepanelen uitdrukkelijk verboden wordt in bepaalde wijken of verkavelingen. Ook is het mogelijk dat je gemeente je verplicht de zonnepanelen aan te melden. In dit geval geldt echter geen vergunningsplicht.

Ook voor bescherm erfgoed is voorlopig geen vrijstelling van bouwvergunning mogelijk. Dit verandert echter op 1 december 2010. Vanaf die datum kan je een machtiging aanvragen bij het Agentschap voor Ruimte en Erfgoed.

Ook voor het plaatsen van zonneboilers geldt een vrijstelling van bouwvergunning.

De conclusie is dus dat in de meeste gevallen geen bouwvergunning nodig is. Toch is het raadzaam om steeds even langs te gaan op het gemeentehuis om na te gaan of je voldoet aan alle regels en uitzonderingen. Het zou immers zeer jammer zijn moest je achteraf je installatie moeten verwijderen.

Meer informatie vind je op de site van de Vlaamse Overheid. Ook op het internet is meer informatie te vinden over het al dan niet aanvragen van een bouwvergunning voor zonnepanelen. Geef in een zoekmotor bouwvergunning zonnepanelen in en je vind vast meer informatie.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!