Je bent hier: Home » Zonnepanelen Plaatsen » Zonnepanelen Serie of Parallel

Zonnepanelen Serie of Parallel

Zonnepanelen kunnen op twee manieren worden aangesloten aan het elektriciteitsnet. Zonnepanelen kunnen ofwel in serie geschakeld worden, ofwel in parallel. Of zonnepanelen in serie of in parallel geschakeld zijn, zal een invloed hebben op het rendement van de zonnepanelen. We leggen in dit artikel het verschil tussen serie geschakelde zonnepanelen en parallel geschakelde zonnepanelen uit.

Wanneer zonnepanelen in serie geschakeld worden, zijn de zonnepanelen als het ware in een ketting aan elkaar geschakeld. Het spreekwoord zegt dat de ketting maar zo sterk is als de zwakste schakel. Dat is ook in dit geval zo. Indien een zonnepaneel minder rendement haalt, doordat er bijvoorbeeld schaduw op valt, zal dit gevolgen hebben voor het rendement van de hele schakel.

Door zonnepanelen in serie te schakelen maak je eigenlijk één groot zonnepaneel, wat we solar array noemen.

Zonnepanelen die in parallel geschakeld worden, zijn ze als het ware naast elkaar geschakeld. In dit geval zal één minder presterend zonnepaneel geen effect hebben op het rendement van de hele installatie van zonnepanelen. Parallel geschakelde zonnepanelen worden elk afzonderlijk aan de omvormer geschakeld. Dit wordt gedaan om de ingaande voltage aan de omvormer te beperken. Anderzijds heb je niet het gevaar dat één minder presterend zonnepaneel je hele rendement naar beneden haalt.

Het beste is om een combinatie van de twee te maken. Je kan verschillende groepjes zonnepanelen in serie schakelen en vervolgens met andere groepjes zonnepanelen in parallel aan de omvormer aansluiten. Op die manier zullen verschillende groepjes zonnepanelen met voldoende voltage elk worden aangesloten op de omvormer, en heb je niet het gevaar dat één enkel zonnepaneel je hele rendement naar beneden haalt.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!