Je bent hier: Home » Zonnepanelen Plaatsen » Zonnepanelen Wetgeving

Zonnepanelen Wetgeving

Het gebruik van zonnepanelen is de laatste tien jaar meer en meer ingeburgerd, en dus dringt zich ook een degelijke wetgeving voor zonnepanelen op. De zonnepanelen wetgeving breidt nog elk jaar uit, zodat je je regelmatig moet updaten. Op deze pagina een overzicht van de wetgeving van zonnepanelen.

  • Keuring van zonnepanelen

Zonnepanelen moeten vooraf gekeurd worden en voldoen aan een aantal normen. Deze normen zijn meestal internationaal geldig, aangezien ze meestal van toepassing op internationaal actieve merken van zonnepanelen. De normen waaraan zonnepanelen moeten voldoen, gaan uit van het IEC, het Internationaal Elektrotechnisch Comité. Dit IEC keurt alle zonnepanelen op fysisch en elektrisch gebied. Deze keuringen gebeuren in onafhankelijke, erkende laboratoria. De twee voornaamste IEC normen zijn:
EN IEC 61215 voor kristallijne zonnepanelen
EN IEC 61646 voor dunnefilm zonnepanelen

  • Isolatievoorwaarde

 Sinds 2010 moeten zonnepanelen vergezeld zijn met een goede dakisolatie indien je wil genieten van groenestroomcertificaten. Deze dakisolatie moet ervoor zorgen dat de energie die je opwekt met je zonnepanelen niet snel verloren zal gaan als gevolg van een slechte isolatie.

De logische gedacht achter de isolatievoorwaarde is dat mensen eerst moeten voorkomen, dan besparen en tot slot pas zelf energie opwekken. De Vlaamse Overheid wil met de isolatievoorwaarde de mensen bewust maken van volgorde waarin mensen moeten omgaan met groene energie.

Hoeveel isolatie is nodig volgens de VREG? De wetgeving zegt dat een totale isolatie van dak en zoldervloer een totale warmteweerstand van ten minste 3 m² K/W moet hebben om in aanmerking te kunnen komen voor groenestroomcertificaten van 350 euro.

  • Bouwvergunning

In de meeste gevallen is geen bouwvergunning nodig, al moeten je zonnepanelen wel voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo moeten je zonnepanelen wel mooi geïntegreerd zijn in het dak, of perfect parallel lopen met je hellend dak.

Wat een plat dak betreft mogen je zonnepanelen maximaal 1 meter boven het dak uitsteken. Indien hoger zal je toch een bouwvergunning moeten aanvragen.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!