Je bent hier: Home » Zonnepanelen Prijs

Zonnepanelen Prijs

Een van de belangrijkste zaken waarmee men rekening houdt bij het plaatsen van zonnepanelen is de prijs. Een installatie van zonnepanelen laten plaatsen is een dure investering, dus het spreekt voor zich dat er veel belang wordt gehecht aan de prijs van de zonnepanelen. De prijs zal indirect ook een rol spelen in andere aspecten van je installatie. Denken we maar aan de terugverdientijd van je zonnepanelen, of de kwaliteit.

Hoeveel de prijs voor een installatie van zonnepanelen op jouw dak of bedrijf zal kosten, is niet zomaar te zeggen. De prijs hangt immers af van vele factoren. Net zoals bij andere producten bestaan er ook bij zonnepanelen varianten van een verschillende kwaliteit. Zonnepanelen van een beter kwaliteit zijn uiteraard duurder dan de goedkopere zonnepanelen, maar hebben wel als voordeel dat ze een hoger rendement en levensduur zullen hebben.

Ook het aantal zonnepanelen dat je wil of kan plaatsen op je dak zal uiteindelijk de prijs beïnvloeden. Immers, hoe meer zonnepanelen je laat plaatsen, hoe hoger bijvoorbeeld de plaatsingskosten zullen zijn. Ook kosten bedrading en manuren zullen stijgen.

Je kan dus vele prijzen zien circuleren, maar welke prijzen zonnepanelen ook hebben, het loont de moeite om te weten hoe je juist aan die zonnepanelen prijzen komt.

Reden genoeg dus om voldoende aandacht te schenken aan de prijs van zonnepanelen. Hoe wordt de prijs van zonnepanelen bepaald? Waar vind je de goedkoopste zonnepanelen?

Prijs Zonnepanelen

Prijs zonnepanelen per Wattpiek in Europa

Een methode om zonnepanelen met verschillende groottes en afmetingen met elkaar te vergelijken is de zonnepanelen prijs per wattpiek. Anders gezegd, hoeveel kost een zonnepaneel als je kijkt naar de prijs die je betaalt voor een opgewekte wattpiek. Door deze methode te hanteren kan je gemakkelijk verschillende soorten zonnepanelen vergelijken.

Kijken naar de zonnepanelen prijs per wattpiek staat ons ook toe om te kijken naar de evolutie van de zonnepanelen prijs doorheen de laatste jaren. Op die manier kunnen we makkelijk zien waar de prijs van zonnepanelen gesitueerd staat op de tijdlijn.

Hierbij kunnen we zien dat de zonnepanelen prijs per wattpiek de laatste 10 jaar een schommelende beweging heeft gemaakt. Ruwweg kunnen we drie stadia onderscheiden in de zonnepanelen prijs per wattpiek. In de eerste helft van het decennium ging de zonnepanelen prijs per wattpiek van ongeveer 5,5 € per watt naar 4,6 € per watt. Daarna bleef het enkele jaren stabiel als gevolg van de grote vraag naar zonnepanelen en de installateurs die moelijk aan die grote vraag konden voldoen. Tegen het einde van het decennium ging de zonnepanelen prijs per wattpiek opnieuw fors naar beneden, tot ongeveer 3 € per watt. Verschillende factoren liggen hier aan de basis. Vooral de betere productiemethoden, lagere productiekost en hogere concurrentie kunnen we als redenen opgeven.

We kunnen dus stellen dat zonnepanelen in het algemeen op hun goedkoopste punt staan sinds vele jaren. Dit alleen al maakt het dus heel interessant om in zonnepanelen te investeren.

Stel bijvoorbeeld dat je jaarlijks verbruik 3.000 kWp is, dan heb je ook zonnepanelen nodig met een vermogen van 3.000 kWp om aan je energieverbruik te voldoen. Indien je zonnepanelen plaatst met een zonnepanelen prijs per watt van 3 €, dan kost die installatie dus 9.000 €.

Prijs zonnepanelen per Wattpiek in VS

De zonnepanelen prijs per wattpiek maakt in de VS ongeveer dezelfde beweging als in Europa. Ook hier maakte de zonnepanelen prijs per wattpiek een beweging in drie stadia. In het begin van het decennium maakte de zonnepanelen prijzen per wattpiek een dalende beweging, van $ 5,4 naar ongeveer $ 4,3 per watt. Midden jaren 2000 is de zonnepanelen prijs gestegen door de toenemende vraag en de installateurs die moeilijk aan deze vraag konden voldoen. Tegen het einde van de jaren 2000 zijn de zonnepanelen prijzen ook in de VS sterk gedaald van $ 4,7 naar $ 3,4 per watt.

Zonnepanelen Prijs

Hoeveel je installatie in zonnepanelen nu precies zal kosten, hangt af van verschillende factoren. We sommen hier enkele puntjes op die de prijs van zonnepanelen mee zal bepalen.

  • Jaarlijks verbruik van zonnepanelen

Je jaarlijks verbruik zal bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Beter gezegd, hoeveel energie je zal moeten opwekken om aan je jaarlijks verbruik te voldoen. Hierbij heb je de keuze tussen meer zonnepanelen met een lager rendement, of minder zonnepanelen met een hoger rendement. Je zal de zonnepanelen prijzen van de twee installaties met elkaar moeten vergelijken, en vervolgens een keuze moeten maken, bijvoorbeeld op basis van de zonnepanelen prijs per wattpiek.

  • Rendement van zonnepanelen

Het rendement van zonnepanelen speelt ook een rol in de zonnepanelen prijs. Hierbij moet je vooral kijken naar de capaciteit van je zonnepanelen gezien de oriëntatie en hellingsgraad van je zonnepanelen. Immers, indien je zonnepanelen niet gunstig georiënteerd zijn, moet je misschien meer zonnepanelen plaatsen om hetzelfde rendement te kunnen verwezelijken. En meer zonnepanelen betekent een hogere prijs voor je installatie.

  • Soorten zonnepanelen

De zonnepanelen prijzen zullen ook afhangen van het soort zonnepanelen dat je wil plaatsen. Je kan immers zonnepanelen plaatsen die minder zonnecellen bevatten, en dus ook goedkoper zullen zijn in prijs. Nadeel is dan wel dat het rendement van dit soort zonnepanelen, zoals amorfe zonnepanelen, is dat het rendement meestal beduidend lager ligt.

Uiteraard is er niet alleen de zonnepanelen prijs die meegerekend moet worden. Er komen immers ook een aantal andere kosten kijken bij de investering in zonnepanelen. Lees hier meer over de kostprijs van zonnepanelen.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!