Je bent hier: Home » Zonnepanelen Prijs » Zonnepanelen Afschrijving

Zonnepanelen Afschrijving

Stel dat je een eigen vennootschap hebt, bijvoorbeeld als zelfstandige, en dat je vennootschap zich in je eigen woning bevindt, kan je jezelf afvragen op welke manier je dan eventueel in zonnepanelen kan investeren. Enerzijds kan je als particulier je zonnepanelen aankopen. Anderzijds is er ook de mogelijkheid om je zonnepanelen als kost in je vennootschap in te brengen. Maar wat is nu eigenlijk de meest voordelige manier?

Wanneer je als vennootschap in zonnepanelen investeert, maak je geen kans op de energieaftrek. De energieaftrek duidt op de 40% belastingsvermindering waarop enkel particulieren recht hebben wanneer ze energiezuinige investeringen aanbrengen aan hun woning.

Wel interessant aan het investeren in zonnepanelen als vennootschap, is dat je op deze manier je kost in zonnepanelen kan afschrijven.  Je vennootschap recupereert de vennootschapsbelasting op die investeringskosten dankzij de afschrijvingen. Indien je vennootschap dus belast wordt tegen het gewone tarief van 33,99%, dan recupereert zij ongeveer 1/3 van de investeringskosten.

Hoelang bedraagt nu de gemiddelde afschrijvingstermijn voor zonnepanelen? Meestal wordt die vastgelegd op 15 à 20 jaar, al kan dat verschillen van installatie tot installatie. Sommige afschrijvingstermijn kunnen zelfs maar 10 jaar bedragen. Belangrijk bij het bepalen van de afschrijvingstermijn is de levensduur van je zonnepanelen. Het gevaar bestaat immers dat je zonnepanelen al volledig zijn afgeschreven terwijl je het geïnvesteerde bedrag nog niet hebt terugverdiend. Laat je dus goed informeren alvorens je aankoop in zonnepanelen te plaatsen.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!