Je bent hier: Home » Zonnepanelen Prijs » Zonnepanelen Kostprijs

Zonnepanelen Kostprijs

De kostprijs van zonnepanelen wordt niet enkel bepaald door de prijs van zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen zijn veel meer dan dat. De totale kosten voor zonnepanelen omvatten immers ook een aantal kostenplaatsen die verbonden zijn met het installeren van zonnepanelen. Denken we in dit geval maar aan de kosten voor installatie, de omvormer, de bedrading, eventueel een nieuwe elektriciteitskast, de manuren van de installateurs, de transportkosten, … Al deze kostenplaatsen zullen bijdragen tot de uiteindelijke kostprijs van zonnepanelen.

Hoeveel kosten zonnepanelen nu precies? Of beter gezegd, hoeveel kosten de verschillende onderdelen van zonnepanelen? Zonnepanelen kosten in ieder geval aardig wat, zeker met alle bijkomende kosten die zonnepanelen met zich meedragen. We bekijken even alle verschillende kostenplaatsen apart.

  • Prijs omvormer

De omvormer is het apparaat dat de gelijkstroom die je zonnepanelen produceren omvormen naar wisselstroom, de spanning die geldt op het elektriciteitsnet. Indien je je zonnepanelen wil installeren op het elektriciteitsnet, zul je dus een omvormer of inverter moeten installeren. De kostprijs voor omvormer of inverter zal voornamelijk afhangen van de grootte van je installatie. De prijs van omvormer of inverter kan bijgevolg variëren van 50 € voor een kleine installatie tot wel 2.000 € voor de grotere intallaties. De omvormer prijs zal dus afhangen van de hoeveelheid Wattpiek zal omgezet moeten worden van gelijkstroom naar wisselstroom. Reken op een prijs voor omvormer tussen 0,50 € en 1 € per Wp.

  • Transportkosten zonnepanelen

Transportkosten van zonnepanelen zijn kosten die moeten betaald worden aan de netbeheerder indien er een overschot aan elektriciteit wordt geproduceerd en die overschot in het elektriciteitsnet wordt geinjecteerd. Kosten voor transport worden door de netbeheerder meestal doorgerekend aan de eindverbruiker, de eindafnemer van energie. Dit wil zeggen dat de mensen zonder zonnepanelen vaak betalen voor deze extra transportkosten.

  • Elektriciteitskast zonnepanelen

Soms is het nodig dat een nieuwe elektriciteitskast geplaatst moet worden wanneer je zonnepanelen laat plaatsen. Bij het plaatsen van zonnepanelen moet je immers ook een omvormer installeren, die op zijn beurt verbonden is met de elektriciteitskast. Deze laatste moet hier dan ook op voorzien zijn. De kostprijs voor zonnepanelen zal dus stijgen indien je de elektriciteitskast moet vervangen.

  • Bekabeling voor zonnepanelen

De kostprijs van zonnepanelen zal ook afhangen van de bekabeling die moet gebeuren in je woning. Je zonnepanelen moeten immers aangesloten worden op het elektriciteitsnet en je elektriciteitskast. Al deze extra bekabeling voor zonnepanelen verhoogt de kost van zonnepanelen. Deze extra kost voor zonnepanelen zal afhangen van de hoeveelheid bekabeling er moet aangelegd worden, en de vraag of veel moet verbouwd worden in je woning om deze bekabeling aan te leggen.

  • Installatiekost zonnepanelen

Sommige installateurs rekenen ook de kost van het personeel die de installatie uitvoert door. Deze installatiekost van zonnepanelen kan ook nog eens oplopen tot enkele honderden euro’s, waardoor de totale kostprijs van zonnepanelen vermeerderd wordt.

Welke kostprijs zonnepanelen ook hebben, een aanzienlijk deel van deze kost voor zonnepanelen kan worden gerecupereerd via subsidies van de overheid. Niet de gehele kostprijs van zonnepanelen zal kunnen worden gerecupereerd via subsidies voor zonnepanelen, maar het zal in ieder geval je investering in zonnepanelen draaglijker maken. 

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!