Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement

Zonnepanelen Rendement

We hoeven je niet te vertellen dat het rendement van zonnepanelen een belangrijk aspect is van je investering, misschien wel het allerbelangrijkste. Het is waarschijnlijk de voornaamste reden waarom je uiteindelijk zonnepanelen laat plaatsen, omwille van het rendement dat je uit je installatie haalt. Het is dan ook het voornaamste aandachtspunt wanneer je zonnepanelen plaatst. Het rendement van zonnepanelen hangt af van een aantal verschillende factoren. We geven je hiervan een overzicht.

  • Kleur van het licht

De kleur van het licht speelt een belangrijke rol bij het zonnepanelen rendement. Hoeveel rendement zonnepanelen zullen hebben hangt dus inderdaad ook af van de kleur van het zonlicht die op de zonnepanelen in schijnt. Sommige kleuren zullen dus meer rendement opleveren dan andere kleuren. Zo is de felle rode kleur bijvoorbeeld te sterk van kleur aangezien ze grotendeels dwars door de zonnepanelen heen zal schijnen.

Het grootste rendementsverlies van zonnepanelen ligt hier, bij de kleur van het licht. En de kleur van het licht komt van de zon, en heb je natuurlijk niet in de hand. Vandaar dat het rendement van zonnepanelen grotendeels bepaald wordt door factoren die niet door mensen bepaald kunnen worden.

  • Hellingsgraad

De hellingsgraad van zonnepanelen kan je zelf bepalen en zo kan je het rendement van zonnepanelen op dit gebied wel optimaliseren. De hellingsgraad van zonnepanelen is de hoek waarin je je zonnepanelen op je dak plaatst en op die manier naar de zon richt. Zo kan je het zonlicht zo direct mogelijk op je zonnepanelen laten invallen.

De optimale hellingsgraad van zonnepanelen bevindt zich tussen 25° en 45°. Er wordt algemeen aangenomen dat een hellingsgraad van rond de 36° à 38° het meest optimaal is. Wanneer je je zonnepanelen in deze hoek plaatst, zal je dus de meest optimale hoek met de zon hebben, en zal het zonlicht dus op de meest directe manier op je zonnepanelen invallen.

De hellingsgraad van je zonnepanelen kan je niet zomaar bepalen, het hangt ook af van het dak van je woning. Indien je een hellend dak hebt, moeten je zonnepanelen grotendeels de hellingsgraad van je dak volgen. Wijk je toch te veel af van de hellingsgraad van je dak, dan riskeer je om een bouwvergunning te moeten aanvragen.

Indien je een plat dak hebt, kan je natuurlijk wel je zonnepanelen in de optimale hellingsgraad plaatsen. Je moet hier immers niet de hellingsgraad van een hellend dak volgen. Op die manier kan je het zonlicht optimaal laten invallen op je zonnepanelen en het zonnepanelen rendement optimaliseren.

  • Oriëntatie

Ook de oriëntatie van zonnepanelen is iets wat je zelf in de hand hebt en dat je kan helpen bij het optimaliseren van het zonnepanelen rendement. Net als bij de hellingsgraad van zonnepanelen is het ook bij de oriëntatie van zonnepanelen de bedoeling dat je je zonnepanelen zoveel mogelijk in de richting van de zon richt. De zon schijnt het grootste deel van de dag uit het zuiden, waardoor het natuurlijk optimaal is om je zonnepanelen in de richting van het zuiden te plaatsen. Elke oriëntatie tussen de windrichtingen oosten en westen met de kant naar het zuiden zullen een bepaald rendement opleveren. Maar optimaal is de zonnepanelen zoveel mogelijk naar het zuiden-zuidwesten te plaatsen.

Het is zelfs zo dat je in sommige gevallen niet in aanmerking komt voor subsidies indien je je zonnepanelen in de verkeerde richting plaatst. Indien je je zonnepanelen in de richting van het noorden plaatst, waar geen zon schijnt, produceer je immers geen of zeer weinig groene stroom. Op die manier draag je niet bij tot een duurzaam leefmilieu en kom je dus ook niet in aanmerking voor zonnepanelen subsidies voor energiebesparende maatregelen.

Net als bij de hellingsgraad van zonnepanelen ben je ook hier voor en stuk afhankelijk van de karakteristieken van je dak. Bij een hellend dak kan je in vele gevallen niet anders dan de oriëntatie van je dak volgen. Hierbij heb je meestal wel de keuze tussen twee kanten van het dak, waardoor je toch minstens 1 kant hebt die in de goede richting georiënteerd is.

Bij een plat dak echter kan je makkelijk de juiste richting van je zonnepanelen kiezen, waardoor je het zonnepanelen rendement makkelijk kan optimaliseren.

  • Temperatuur

Temperatuur speelt ook een belangrijke rol bij welk rendement zonnepanelen kunnen halen. In tegenstelling tot wat veel mensen misschien zullen denken, is het rendement van zonnepanelen veel minder bij een te hoge temperatuur. Bij hoge temperaturen is de elektrische geleidbaarheid van de halfgeleider immers beter, wat wil zeggen dat elektronen en gaten in de halfgeleider meer door elkaar bewegen. Dit is niet goed, aangezien er een scheiding nodig is om spanning te kunnen creëren. Om die reden zal het rendement van zonnepanelen bij hoge temperaturen minder zijn.

Eenvoudigweg kunnen we stellen dat zonnepanelen rendement verlies lijden van zo’n 0,5% bij elke graad boven 25° (meestal aanzien als het piekvermogen van zonnepanelen). Dus bij een temperatuur van 30° zullen zonnepanelen een verlies aan rendement hebben van 5%, waardoor het zonnepanelen rendement nog slechts 95% bedraagt.

Meer nog, op een warme zomerdag kunnen zonnepanelen nog veel heter worden. Denk maar aan zo’n 55° à 60°, waardoor het verlies aan rendement kan oplopen tot 10%-20%. Ideaal is dus om een zomerdag te hebben met veel zonlicht, maar met ook wel veel wind, zodat je zonnepanelen niet teveel opwarmen.
Belangrijk is dus om voor voldoende ventilatie te zorgen. Dit kan je doen door je zonnepanelen niet te dicht op elkaar plaatsen, en door je zonnepanelen niet te dicht tegen het dak te plaatsen. Op die manier zorg je voor voldoende ventilatie en zullen je zonnepanelen niet te hard opwarmen. Ook op deze manier kan je het rendement van zonnepanelen optimaliseren.

  • Aantal zonuren

Tot slot speelt ook het aantal zonuren natuurlijk een rol bij het rendement van zonnepanelen. Hoe meer zonuren, hoe meer energie je kan produceren en ook hoe hoger het rendement van zonnepanelen zal zijn. Let wel op, een zonnepaneel zal ook energie opwekken indien de zon niet schijnt. Zonnepanelen hebben immers enkel licht nodig om energie op te wekken. Wat wel een rol speelt is de lichtintensiteit. Vandaar dat zonlicht uiteraard een hoger rendement van zonnepanelen zal genereren.

Uiteindelijk weerhouden zonnepanelen slechts een beperkt percentage van het invallend zonlicht om energie op te wekken. Gemiddeld wordt slecht 16% tot 18% van het invallend zonlicht omgezet in elektriciteit. Zelfs zonnepanelen met een zeer goede kwaliteit halen een rendement van slechts 25%. Met deze percentages moet je natuurlijk rekening houden wanneer je je zonnepanelen gaat aankopen.

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!