Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement » Zonnepanelen Efficiëntie

Zonnepanelen Efficiëntie

Met de efficiëntie van zonnepanelen wordt meestal het percentage van het invallende zonlicht op de zonnepanelen bedoeld die effectief wordt omgezet in energie. Hoe meer zonlicht wordt omgezet in energie, hoe hoger de efficiëntie van zonnepanelen. De zonnepanelen efficiëntie ligt dus eigenlijk voor een groot stuk in lijn met het rendement van zonnepanelen of de opbrengst van zonnepanelen. Beide begrippen kunnen beschouwd worden als verwant aan elkaar.

Welke efficiëntie zonnepanelen hebben, hangt net zoals bij het rendement van zonnepanelen af van verschillende factoren. Maar daar waar bij het rendement van zonnepanelen ook vooral de positionering van zonnepanelen meegerekend wordt, kijkt men bij de efficiëntie van zonnepanelen vaak naar de zonnepanelen zelf. Efficiënte zonnepanelen zijn dus eigenlijk zonnepanelen die meer rendement zullen behalen bij gelijke klimatologische omstandigheden en positionering.

Net zoals bij het rendement van zonnepanelen drukt men de efficiëntie van zonnepanelen vaak uit als een percentage. Dit percentage geeft dus de hoeveelheid zonlicht aan die door de zonnepanelen effectief worden omgezet in energie. Het gros van de zonnepanelen heeft een efficiëntie tussen de 6% en de 18%. Veel van die percentages hangen af van het soort technologieën waarmee de zonnepanelen gemaakt zijn. Denken we hierbij maar aan amorfe zonnepanelen, die gemaakt zijn van goedkopere materialen, en dus ook goedkoper zijn in prijs, maar waarbij de efficiëntie ervan wel schommelt rond 6%-8%. Monokristallijne zonnepanelen daarentegen zijn gemaakt van kwalitatief betere materialen en met kwalitatief hoogstaande technologieën. Dit soort zonnepanelen haalt dan ook een zonnepanelen efficiëntie van rond de 15%.

Momenteel zijn sommige bedrijven op zoek naar methoden om zonnepanelen nog efficiënter te maken. Ze experimenteren hierbij constant met nieuwe technologieën. Zo is het bedrijf Sanyo er reeds in geslaagd om zonnepanelen te maken met een zonnepanelen efficiëntie van 20,7%, wat reeds zeer hoog is.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!