Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement » Zonnepanelen Hellingsgraad

Zonnepanelen Hellingsgraad

De optimale hellingsgraad van zonnepanelen bepalen is zeer belangrijk, omdat het in grote mate het rendement van je installatie bepaalt. Wanneer je een hellend dak hebt, bepaalt de hellingsgraad van je dak ook meestal de hellingsgraad van je zonnepanelen. Je zonnepanelen worden in dat geval immers evenwijdig met je dak geïnstalleerd. Je kan ook een andere hellingsgraad kiezen voor je zonnepanelen, maar in dat geval is het mogelijk dat je een bouwvergunning moet aanvragen. Laat je hierover dus goed informeren.

Wat is nu de ideale hellingsgraad voor je zonnepanelen? In diverse literatuur wordt vaak aangenomen dat een hellingsgraad tussen de 25° en de 45° als een goede hellingsgraad beschouwd kan worden. Je kan er dus vanuit gaan dat zonnepanelen met een hellingsgraad tussen de 25° en de 45° een goed rendement zullen opleveren. De meest ideale hoek voor je zonnepanelen bevindt zich rond de 36°. Indien je zonnepanelen met deze hellingsgraad geïnstalleerd worden, heb je het meeste kans op een optimaal rendement.

Wat gebeurt er nu als je zonnepanelen niet in deze hoek geïnstalleerd worden? Uiteraard is dit geen ramp. Je zonnepanelen zullen in dit geval nog steeds energie opwekken. Al moet je in dit geval wel uitgaan van een miniem verlies aan rendement. Indien je zonnepanelen lager dan 25° of hoger dan 45° geïnstalleerd zijn, kan het zijn dat je enkele procenten aan rendement verliest. Voor je zonnepanelen installeert is het dus aan te raden eerst een specialist te laten langskomen om te kijken of je dak wel geschikt is om zonnepanelen te plaatsen. Anders riskeer je immers zonnepanelen te plaatsen die uiteindelijk niet opbrengen waarvoor je betaald hebt.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!