Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement » Zonnepanelen Levensduur

Zonnepanelen Levensduur

Wanneer je veel geld investeert in het plaatsen van zonnepanelen, wil je natuurlijk ook dat die installatie zo lang mogelijk meegaat. Maar spijtig genoeg zal je installatie van zonnepanelen uiteraard niet voor altijd meegaan. De levensduur van je zonnepanelen is afhankelijk van enkele factoren. Afhankelijk van deze factoren zal blijken of je veel kan terugverdienen van je installatie.

Vooreerst is de kwaliteit van je zonnepanelen zeer bepalend voor de levensduur. Net zoals bij andere producten is ook bij zonnepanelen een goede kwaliteit van zonnepanelen voordelig voor de levensduur van het product. Kies je voor zonnepanelen van goede kwaliteit, dan kan je ervoor zorgen dat je enkele jaren langer kan genieten van de energie die wordt opgewekt door je installatie.

Verder zullen ook nog een aantal andere factoren de levensduur van je zonnepanelen mee bepalen. Hoeveel keer is een zonnepaneel gebruikt? Hoe intensiever gebruikt, hoe sneller de zonnepanelen hun rendement zullen verliezen en hoe minder lang je zonnepaneel zal meegaan.

Het materiaal waaruit de zonnecellen gemaakt zijn zal ook een rol spelen in de lengte van de levensduur van je zonnepanelen. Het soort silicium dat gebruikt wordt in zonnecellen zal bepalen of een zonnepaneel al dan niet langer zal meegaan.

Hoeveel bedraagt nu de gemiddelde levensduur van zonnepanelen? Gemiddeld gaan zonnepanelen ongeveer 30 jaar mee. Tegen die tijd heb je je installatie in zonnepanelen reeds enige tijd terugverdiend, waardoor je enkele jaren kan genieten van de gratis energie die je zonnepanelen opwekken. Een goede kwaliteit van zonnepanelen kunnen zelfs een levensduur bereiken van zo’n 40 jaar.

Na deze periode zullen zonnepanelen nog steeds werken, al is het rendement niet meer zo optimaal zoals in het begin. Het gevaar dreigt dan dat je meer en meer beroep zal moeten doen op de energie van je energieleverancier, wat je aardig wat extra kosten kan opleveren. Daardoor is het aan te raden om je installatie in zonnepanelen te vervangen. Aangezien je na al die jaren reeds enige winst uit je zonnepanelen gehaald hebt, zal de investering van nieuwe zonnepanelen minder zwaar doorwegen dan wanneer je een eerste aankoop doet.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!