Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement » Zonnepanelen Orientatie

Zonnepanelen Orientatie

De juiste oriëntatie van je zonnepanelen bepalen is uiterst belangrijk, aangezien dit aspect van de plaatsing mee het rendement van je installatie bepaalt. Een verkeerde oriëntatie van  je installatie van zonnepanelen kan immers leiden tot een verlies aan rendement. Hierdoor is het zeer belangrijk om vooraf te bepalen of je dak in de juiste richting geplaatst is. Indien niet kan het zijn dat je veel geld betaalt voor een dure installatie die uiteindelijk niet opbrengt wat je ervan verwacht zou hebben.

Wat is nu de juiste oriëntatie voor het plaatsen van zonnepanelen? Veruit het grootste deel van de dag schijnt de zon uit het zuiden, waardoor elk dak dat naar het zuiden gericht is, geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Ook daken die in de richting van het zuidoosten of het zuidwesten gericht zijn komen eventueel in aanmerking als geschikte plaats voor zonnepanelen.

Indien je dak naar bijvoorbeeld het oosten of het westen gericht is, zal je ook nog steeds een goed rendement halen uit je zonnepanelen, al moet je hierbij rekening houden dat dit rendement niet optimaal zal zijn. In het geval dat je dak naar het oosten of het westen gericht is, zal je dak wel enige zonneschijn opvangen, maar dit zal niet voldoende zijn om het optimale rendement uit je installatie te halen. Hou rekening met een verlies aan rendement van enkele procenten.

Indien je dak uitsluitend naar het noorden gericht is, is het uiteraard geen goed idee om zonnepanelen te laten plaatsen. Het rendement dat je uit je installatie zal halen schiet ruim tekort tegenover de investering die je zal moeten doen. In dit geval is het dan ook aan te raden om uit te kijken naar andere middelen om op je energiekosten te besparen.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!