Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement » Zonnepanelen Schaduw

Zonnepanelen Schaduw

Zonnepanelen hebben zonlicht nodig om energie te kunnen opwekken, waardoor de combinatie schaduw zonnepanelen niet gunstig is voor het rendement van zonnepanelen. Zonnepanelen in de schaduw verliezen een aanzienlijk percentage van hun rendement, waardoor je vooraf goed moet evalueren waar en hoe je je zonnepanelen juist gaat plaatsen.

Vooraleer je je zonnepanelen gaat plaatsen kijk je best even in de omgeving of er geen factoren zijn die het zonlicht op je zonnepanelen kunnen belemmeren. Denk hierbij maar aan hoge bomen of hoge gebouwen die in de nabijheid van je toekomstige zonnepanelen zullen staan. Ook een schoorsteen op je dak kan een groot deel van de dag een deel van je zonnepanelen in schaduw zetten.

Ook voor zonnepanelen op een plat dak moet je goed uitkijken of er geen obstakels zijn die het zonlicht op je zonnepanelen kunnen belemmeren, en die op die manier je zonnepanelen in de schaduw kunnen zetten. Soms komen zonnepanelen in schaduw te staan omdat ze te dicht bij elkaar staan, en zo een schaduw vormen voor zonnepanelen die erachter staan. Dit fenomeen komt voor wanneer de zon laag staat in de winter en dus voor een lange schaduw zorgt.

Kijk dus goed uit en hou rekening met alle mogelijke objecten die voor schaduw kunnen zorgen. Hou hierbij ook rekening met alle mogelijke standen van de zon.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!