Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement » Zonnepanelen Temperatuur

Zonnepanelen Temperatuur

Zonnepanelen produceren het meest energie op zonnige dagen, en dus wordt ook vaak aangenomen dat zonnepanelen het best presteren bij een hoge temperatuur. Niets is echter minder waar. Zonnepanelen kunnen immers heel wat van hun rendement verliezen bij hoge temperaturen. In dit artikel gaan we dieper in op de relatie tussen zonnepanelen en temperatuur.

De elektrische geleidbaarheid van een halfgeleider neemt toe bij hogere temperaturen. Dit is negatief voor het rendement van zonnepanelen, aangezien een scheiding van lading nodig is voor het genereren van spanning. Concreet zullen zonnepanelen dus minder makkelijk spanning kunnen opwekken indien elektronen en gaten in het halfgeleider materiaal meer door elkaar bewegen. In de praktijk zal bij hoge temperatuur de opbrengst van zonnepanelen met ongeveer 0,5 % dalen per graad Celsius. Bij een piekvermogen van 25° Celsius, zal een zonnepaneel dus een verlies aan rendement hebben bij een temperatuur van 30° Celsius van 5%. Het rendement van je zonnepanelen zullen bij die temperatuur van 30° Celsius dus nog 95% bedragen.

Wanneer de buitentemperatuur warm is, is de zonnepanelen temperatuur meestal nog veel hoger. Stel dat het buiten 30° Celsius is, dan kan de zonnepanelen temperatuur nog veel hoger oplopen. Op die manier is het verlies aan rendement nog veel hoger dan gedacht.

Het is dus belangrijk om je zonnepanelen zo koel mogelijk te houden. Dit kan je doen door je zonnepanelen zo goed mogelijk te voorzien van ventilatie. Een kleine ruimte laten tussen je zonnepanelen en het dak, en een kleine ruimte laten tussen de zonnepanelen onderling kan ervoor zorgen dat de wind makkelijk rond en tussen je zonnepanelen kan ventileren, waardoor je zonnepanelen op die manier kunnen afkoelen.

Dat een hoge temperatuur zonnepanelen negatief kunnen beïnvloeden, weten we nu. Maar lichtintensiteit heeft dan weer een positieve invloed op het rendement van zonnepanelen. Hoe intenser het licht, hoe hoger het rendement. We kunnen dus concluderen dat zonnepanelen het meeste rendement zullen hebben bij een heldere dag, maar met veel wind die kan dienen als de nodige verkoeling voor je zonnepanelen.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!