Je bent hier: Home » Zonnepanelen Rendement » Zonnepanelen Terugverdientijd

Zonnepanelen Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is een veel voorkomend begrip waar vaak zorgvuldig rekening mee gehouden wordt bij het kiezen van zonnepanelen. De terugverdientijd van een installatie in zonnepanelen is de tijd na dewelke men het geinvesteerde bedrag in de installatie heeft terugverdiend. Je kan je zonnepanelen terugverdienen aangezien je geen of minder energiekosten aan je elektriciteitsleverancier hoeft te betalen. Als het bedrag dat je bespaard hebt aan energiekosten hoger is dan het geïnvesteerde bedrag in zonnepanelen, dan heb je je zonnepanelen terugverdiend.

De terugverdientijd van zonnepanelen hangt af van verschillende factoren en is als dusdanig niet zo makkelijk te bepalen. Het is nodig om elk geval in zijn eigen context te bekijken, aangezien niet elke installatie evenveel kost en evenveel opbrengt. Wat we wel kunnen doen, is het oplijsten van de factoren die de terugverdientijd van je zonnepanelen bepaalt.

  • Rendement van je zonnepanelen

Het meer je zonnepanelen renderen, hoe sneller je je zonnepanelen terugverdient. Een hoger rendement zorgt er met andere woorden voor dat de terugverdientijd van je zonnepanelen verkleint.

  • Prijs van je zonnepanelen

Natuurlijk speelt ook de prijs die je hebt betaald voor je zonnepanelen een belangrijke rol. Hou hierbij rekening met alle kosten die bij een installatie van zonnepanelen komt kijken (administratiekosten, omvormen elektriciteitskast, …) Hoe hoger de prijs die je in totaal hebt betaald, hoe groter de terugverdientijd van je investering zal zijn. Aan de andere kant zal een hogere prijs vaak impliceren dat je een goede kwaliteit aan zonnepanelen hebt geplaatst, wat dan weer het rendement verhoogt.

  • Steunmaatregelen 

Het bedrag aan steunmaatregelen van de overheid waarvoor je in aanmerking komt, kan de terugverdientijd van je zonnepanelen aanzienlijk verkorten. De hoeveelheid aan premies waarvoor je in aanmerking komt, hangt af van de karakteristieken van je dak, het rendement dat je genereert en de gemeente waarin je woont. Elke gemeente kan immers zelf beslissen of ze een bijkomende premie uitreiken voor het plaatsen van zonnepanelen.

Om zelf een inschatting te maken van je terugverdientijd, kan je terecht op deze site.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!