Je bent hier: Home » Zonnepanelen Subsidie

Zonnepanelen Subsidie

Zonnepanelen plaatsen is niet zo goedkoop, maar door talloze steunmaatregelen van de overheid kan je al een hele hoop van deze investering terugverdienen. Zonnepanelen plaatsen draagt immers bij tot een duurzamer milieu, en dus bestaan er vandaag de dag tal van zonnepanelen subsidies. Zonnepanelen met subsidies plaatsen is veel goedkoper, en zorgt er misschien voor dat je overtuigd wordt om toch tot je investering over te gaan.

Een zonnepanelen subsidie is dus zeer welkom bij het investeren in zonnepanelen, maar welke zonnepanelen subsidies bestaan er? En wat moet je ervoor doen om ervoor in aanmerking te komen? Het zijn maar enkele vragen waarmee je kan zitten vooraleer je aan je investering begint. We proberen je daarom hier een klein overzicht te geven van welke subsidies zonnepanelen met zich kunnen meebrengen.

  • Zonnepanelen Belastingsvermindering

Via de federale overheid kan je een belastingsvermindering ter waarde van 40% van je factuur op de plaatsing van zonnepanelen bekomen. Deze zonnepanelen subsidie mag je dus aftrekken van de belastingen voor een maximumbedrag van 3.600 €. Indien er van dit bedrag nadien nog iets overblijft, mag je dit overdragen naar de drie daarop volgende jaren, op voorwaarde dat je woning reeds vijf jaar oud is bij de start van de plaatsing van je zonnepanelen.

Hoe moet je er nu precies voor zorgen dat je die zonnepanelen subsidie ontvangt? Dit gebeurt via je belastingsaangifte. Tijdens het invullen van je personenbelastingaangifte kan je op je belastingsformulier een rubriek belastingsvermindering voor zonnepanelen, of belastingsvermindering voor energiebesparende maatregelen. In deze rubriek kan je dus je factuurbedrag ingeven. Je geeft slechts 1 factuurbedrag in als je zonnepanelen hebt laten plaatsen op 1 woning. De belastingsdienst zal dan zelf de 40% belastingsvermindering op zonnepanelen berekenen en eventueel overdragen.

Indien je je aanvraag met pen en papier doet, voeg er dan zeker een kopie van je factuur bij, en ook een betalingsbewijs. Op deze manier bekom je zeker je subsidie voor zonnepanelen.

  • Zonnepanelen Groenestroomcertificaten

Andere subsidies voor zonnepanelen zijn onder andere de groenestroomcertificaten. De groenestroomcertificaten worden uitgereikt door de VREG, de instantie van de Vlaamse overheid die instaat voor de regulering van de gas- en elektriciteitsmarkt.

Groenestroomcertificaten voor zonnepanelen worden door de VREG uitgereikt per 1.000 kWh geproduceerde stroom door zonnepanelen. Indien je dus per jaar 4.000 kWh aan stroom per jaar via je zonnepanelen produceert, ontvang je 4 groenestroomcertificaten.

Groenestroomcertificaten ontvang je niet vanzelf, maar moet je aanvragen bij de VREG. Via het invullen van het aanvraagformulier op de website van VREG kan je online een aanvraag doen voor deze zonnepanelen subsidie, waarna je aanvraag zal worden beoordeeld en goedgekeurd. Vervolgens moet je de groenestroomcertificaten doorverkopen aan je netbeheerder die verplicht is deze groenestroomcertificaten aan te nemen.

De minimumprijs die je kan ontvangen voor één groenestroomcertificaat bedraagt momenteel 350 €, maar zal geleidelijkaan dalen . In de loop van volgend jaar zal de prijs voor één groenestroomcertificaat dalen tot 330 €. Ook in de komende jaren nog zal de prijs stapsgewijs dalen, waardoor je misschien kan denken dat deze subsidie zonnepanelen minder interessant kan maken. Nochtans blijft deze subsidie zonnepanelen zeer interessant maken, aangezien ze elk jaar een aanzienlijk bedrag van je investering blijft terugbetalen. Het is immers een zonnepanelen subsidie die elk jaar geldig blijft, tot wel 20 jaar. Groenestroomcertificaten ontvang je immers niet voor slechts 1 jaar, maar voor ieder jaar dat je groene stroom produceert. Er geldt echter een maximum termijn van 20 jaar.

Ondanks de dalende prijs van groenestroomcertificaten blijft deze zonnepanelen subsidie heel interessant voor producenten van groene stroom. Bovendien is het interessanter om er snel bij te zijn, zodat je tijdens je hele investering kan genieten van de hogere prijs.

  • Zonnepanelen Premies

Naast een belastingsvermindering voor zonnepanelen en groenestroomcertificaten voor zonnepanelen bestaan er nog andere zonnepanelen subsidies. Ook sommige gemeenten en netbeheerder geven hun eigen premies uit aan mensen die investeren in zonnepanelen. Deze zonnepanelen subsidies hangen dus af van de gemeente waarin je woont, aangezien de zonnepanelen premies niet in elke gemeente gelijk is.

Ook sommige netbeheerders geven premies uit aan mensen die investeren in zonnepanelen. Je kan je dus best goed laten informeren over mogelijke zonnepanelen subsidies waarvoor je mogelijk nog in aanmerking komt.

Je kan ook je premies vinden op de site van de Vlaamse Overheid.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!