Je bent hier: Home » Zonnepanelen Subsidie » Zonnepanelen Groenestroomcertificaten

Zonnepanelen Groenestroomcertificaten

Groenestroomcertificaten voor zonnepanelen zijn één van de vele steunmaatregelen van de overheid om het plaatsen van zonnepanelen te promoten. Hoe zit dit systeem nu precies in elkaar en kom jij er ook voor in aanmerking?

Groenestroomcertificaten worden in Vlaanderen uitgereikt door de VREG, de instantie van de Vlaamse Overheid die instaat voor de regulering van de gas- en elektriciteitsmarkt. De VREG reikt groenestroomcertificaten uit voor elke 1.000 kWh die geproduceerd wordt aan groene stroom door zonnepanelen. Hierbij speelt het geen enkele rol of deze stroom wordt opgeslagen, door jezelf wordt gebruikt of geinjecteerd in het elektriciteitsnet. Groenestroomcertificaten bestaan niet in papiervorm, maar worden ‘virtueel’ bijgehouden in de databank van de VREG.

Eerst en vooral is het nodig dat je groenestroomcertificaten aanvraagt bij de VREG. Dit kan je doen door het aanvraagformulier te downloaden van de site van de VREG, en terug te sturen. Na goedkeuring van je aanvraagformulier, kan je de waarde van de groenestroomcertificaten innen. Hiervoor is het nodig dat je deze certificaten doorverkoopt aan je netbeheerder. Deze laatste is verplicht deze groenestroomcertificaten aan te kopen aan een wettelijke minimumprijs. Groenestroomcertificaten worden dus niet uitbetaald door de VREG, maar wel door je netbeheerder.

Hoeveel bedraagt nu de waarde/prijs van deze groenestroomcertificaten? Hiervoor moeten we een onderscheid maken in de ingebruikname van de zonnepanelen.

  • Voor zonnepanelen die in gebruik werden genomen na 1 januari 2006 bedraagt de waarde van groenestroomcertificaten 450 €. Elk certificaat dat aan jou wordt uitgereikt heeft dus een waarde van 450 €, en dit vanaf de ingebruikname van je zonnepanelen tot 20 jaar na de ingebruikname.
  • Voor zonnepanelen die in gebruik werden genomen voor 1 januari 2006 bedraagt de waarde van groenestroomcertificaten 150 €. Ook hier geldt dit vanaf de ingebruikname van de installatie, in dit geval tot 10 jaar na de ingebruikname .
  • Vanaf 2010 is de waarde van groenestroomcertificaten verlaagt naar 350 €. Vanaf 2011 verlaagt de waarde naar 330 €. Tot aan het jaar 2013 verlaagt de waarde telkens met 20 € per certificaat. Vanaf het jaar 2014 verlaagt de waarde per jaar met 40 €.

Na het verstrijken van de geldigheidsperiode voor de groenestroomcertificaten, kan je ze nog steedsverkrijgen en verhandelen op de certificatenmarkt, maar niet meer tegen de wettelijke minimumprijs. Je moet deze prijs zelf onderhandelen.

Het is zeer belangrijk dat je zo snel mogelijk groenestroomcertificaten aanvraagt bij de VREG, zodat je zo snel mogelijk kan genieten van de waarde van deze certificaten. Aangezien de waarde van de certificaten jaar na jaar verlaagd wordt, is het interessant om zo snel mogelijk zonnepanelen te laten installeren, om zoveel mogelijk te kunnen genieten van de waarde van de groenestroomcertificaten.

Het aanvraagformulier voor groenestroomcertificaten vind je op de site van de VREG.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!