Je bent hier: Home » Zonnepanelen voor het eerst rendabel zonder steun

Zonnepanelen voor het eerst rendabel zonder steun

December 1, 2012

Kleine particuliere installaties van zonnepanelen zijn voor het eerst rendabel zonder overheidssteun. Dat is de conclusie van een studie van het Vlaams Energieagentschap.

Het Energieagentschap berekent de zogenaamde “onrendabele top”, de steun die nodig is om voldoende rendabiliteit te hebben op de investering in groene energie, schrijft De Standaard. Voor het eerst gaat het in het geval van particuliere installaties van zonnepanelen om een negatief bedrag van -60,5 euro per megawattuur (Mwh).

Zonnepanelen brengen dus 60,5 euro meer op dan wat als een normaal rendement beschouwd wordt. Waarschijnlijk is dit het gevolg van de sterke daling van de prijs van zonnepanelen, gekoppeld aan hogere elektriciteitsprijzen.

De studie gaat nu naar de sector, die opmerkingen en wijzigingen kan voorstellen. Indien het bedrag na dat overleg bevestigd wordt, kan de steun voor nieuwe installaties vanaf 1 januari tot 0 euro per Mwh zakken, stelt de krant.

Installateurs verheugd

De Vlaamse regering moet de nieuwe berekening van het steunmechanisme in de komende weken nog definitief goedkeuren.

Alex Polfliet, voorzitter van PV-Vlaanderen, de vereniging van zonnepaneelinstallateurs, reageert verheugd op de nieuwe cijfers, maar waarschuwt voor de netvergoeding die de Vlaamse regering wil laten opleggen.

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!