Je bent hier: Home » Zonnepanelen » Amorfe Zonnepanelen

Amorfe Zonnepanelen

Amorfe zonnepanelen zijn zonnepanelen die goedkoper zijn qua productiekost, en dus ook goedkoper qua prijs voor de eindconsument. Amorfe zonnepanelen onderscheiden zich van monokristallijne zonnepanelen of polykristallijne zonnepanelen in de manier waarop ze geproduceerd worden. Monokristallijn zonnepanelen of polykristallijn zonnepanelen worden gemaakt op basis van resp. monokristallijn silicium en polykristallijn silicium. De donkerblauwe silicium kristallijne zonnecellen die in monokristallijne zonnepanelen en polykristallijne zonnepanelen verwerkt zitten, zijn veel duurder, waardoor de productiekost van dit soort zonnepanelen ook veel hoger ligt.

Bij amorfe zonnepanelen daarentegen wordt op het glas of een ander substraatmateriaal een fotovoltaïsch actieve laag afgezet. De laag wordt ook wel dunnelaagcellen genoemd. Dit amorf silicium heeft een bruine of ook wel gouden kleur.

Deze laag is zeer dun, het heeft namelijk een dikte van minder dan 1 µm. Dit is onwaarschijnlijk dun, zeker als je weet dat de dikte van een menselijk haar ongeveer 50 tot 100 µm bedraagt. Vandaar ook dat de productiekosten van amorfe zonnepanelen dan ook veel lager ligt dan bij monokristallijne zonnepanelen of polykristallijne zonnepanelen.

Het rendement van amorfe zonnepanelen ligt dan ook wel sterk onder het niveau van monokristallijne of polykristallijne zonnepanelen. Monokristallijne zonnepanelen zetten ongeveer 15% van het zonlicht om in elektriciteit, polykristallijne zonnepanelen zetten ongeveer 12% van het zonlicht om in elektriciteit. De rest van het zonlicht gaat hierbij verloren door weerkaatsing of wordt omgezet in warmte.

Bij amorfe zonnepanelen ligt het rendement rond de 6% van het zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit. Dit is merkelijk lager dan de monokristallijne zonnepanelen of zelfs de polykristallijne zonnepanelen. Hierbij moet je dan nog rekening houden met een stabiliseringsperiode van om en bij de 200 dagen.

Aangezien het rendement zo laag is, is dit soort zonnepanelen in vele gevallen dan ook bijna 2 maal zo groot als de monokristallijne zonnepanelen. Wanneer we echter kijken naar de kosten per opgewekte kilowattuur is er weinig verschil te merken tussen kristallijne zonnepanelen en amorfe zonnepanelen. Amorfe zonnepanelen brengen immers minder op, maar kosten dan ook veel minder. Om die reden kunnen amorfe zonnepanelen in sommige situaties wel interessant zijn. Amorfe zonnepanelen zijn immers veel meer plooibaar en in veel meer vormen en maten verkrijgbaar dan de kristallijne zonnepanelen. Ze kunnen dan ook op andere locaties worden ingezet, daar waar de minder wendbare kristallijne zonnepanelen minder geschikt zijn. Om die reden winnen amorfe zonnepanelen de laatste jaren dan ook meer en meer aan populariteit.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!