Je bent hier: Home » Zonnepanelen » Buisvormige Zonnepanelen

Buisvormige Zonnepanelen

De meeste onder ons kennen zonnepanelen als grote platte vlakken die op de daken liggen en op die manier veel zonlicht opvangen. Zonne-energie kan echter ook op een andere manier opgewekt worden. Vandaag de dag bestaan er ook buisvormige zonnepanelen. Alleen worden ze dan niet zonnepanelen genoemd, maar worden ze meestal aangeduid als “zonnebuizen”. Deze zonnebuizen hebben de vorm van een TL-buis, waarbij een dunne fotovoltaïsche laag rondom de buis wordt gelegd, zodat het buisvormig zonnepaneel 360° rondom zich zonlicht kan opvangen.

De voordelen van buisvormige zonnepanelen zijn niet min ten opzichte van gewone zonnepanelen. Het grootste voordeel is dat ze heel wat goedkoper zijn qua installatiekosten. Buisvormige zonnepanelen hebben immers geen weer- of windbestendig mechanisme nodig om de zon te volgen. Bij klassieke zonnepanelen heb je dit systeem wel nodig om de zonnepanelen goed te kunnen verankeren op het dak en het op die manier te kunnen beschermen tegen de wind die ook achter het paneel de nodige druk zet. Dit verankeringssysteem is bovendien zeer groot en zwaar, zodat dit heel wat tijd en kapitaal vraagt om dit te installeren. Dit betekent dat je op dit vlak heel wat kan besparen op installatiekosten met het aanschaffen van buisvormige zonnepanelen.

Een ander groot voordeel van buisvormige zonnepanelen is dat ze een groter rendement hebben van zodra je ze installeert op een wit geschilderd plat dak. Wanneer je je zonnebuizen op deze manier installeert, vangen ze tot 20 % meer licht op, wat het rendement van buisvormige zonnepanelen veel hoger tilt. Ook hoef je buisvormige zonnepanelen niet in een perfecte hoek of windrichting te plaatsen. Ze vangen immers zonlicht op uit alle richtingen, aangezien de fotovoltaïsche film rond het hele zonnepaneel wordt aangebracht. Bovendien vangen buisvormige zonnepanelen niet enkel direct zonlicht op, ze vangen ook diffuus zonlicht en weerkaatsend zonlicht op, zodat op die manier minder invallend zonlicht verloren gaat ten opzichte van klassieke zonnepanelen.

Buisvormige zonnepanelen zijn ook veel kleiner dan klassieke zonnepanelen. Als je zonnepanelen buisvormig naast elkaar op je dak installeert, kan je op die manier veel meer zonnecellen per vierkante meter monteren. De opbrengst per vierkante meter van zonnebuizen zal dan ook veel hoger liggen dan de opbrengst per vierkante meter van klassieke zonnepanelen.

Alles tesamen zijn buisvormige zonnepanelen dus een aardige investering. Als je buisvormige zonnepanelen vergelijkt met klassieke zonnepanelen, komen ze een heel pak goedkoper uit als je beiden vergelijkt qua kost per opgewekte kWh

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!