Je bent hier: Home » Zonnepanelen » Fotovoltaische Zonnepanelen

Fotovoltaische Zonnepanelen

Indien je graag een systeem van zonnepanelen wil plaatsen, moet je vooraf goed voor jezelf bepalen voor welke doeleinden je die zonnepanelen wil plaatsen. Er bestaan immers verschillende soorten zonnepanelen, die elk voor andere doeleinden geplaatst kunnen worden. Enerzijds heb je zonnepanelen voor het opwekken van warmte en warm water. Dit soort zonnepanelen noemt men thermische zonnepanelen of zonneboilers. Anderzijds zijn er zonnepanelen die instaan voor het opwekken van elektriciteit. Dit soort zonnepanelen worden aangeduid met de term fotovoltaische zonnepanelen of zonnepanelen pv, naar de Engelstalige afkorting. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de fotovoltaische zonnepanelen.

PV zonnepanelen of fotovoltaische zonnepanelen wekken dus elektriciteit op en kunnen zodoende je huis of bedrijf van elektriciteit voorzien. Fotovoltaische zonnepanelen worden op een zonnige plaats geïnstalleerd, aangezien ze hun energiebron uit het zonlicht halen. Meestal worden fotovoltaische panelen geplaatst op het dak, maar zij kunnen perfect op een andere plaats geïnstalleerd worden. Zo is het bijvoorbeeld courant om zonnepanelen op de grond te plaatsen, zolang ze maar voldoende zonlicht opvangen.

Fotovoltaische zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit door middel van zonnecellen. Het zijn deze zonnecellen die het basisbestanddeel vormen van pv panelen. De kwaliteit van die zonnecellen zal voor een groot deel ook het rendement van je zonnepanelen bepalen.

Fotovoltaische zonnepanelen kunnen net als andere groene energie rekenen op verschillende steunmaatregelen van allerlei overheden. Zo wordt op federaal niveau een belastingsvermindering van 40% toegekend. De Vlaamse overheid deel groenestroomcertificaten uit. En ook op gemeentelijk niveau worden steunmaatregelen genomen in de vorm van premies. Ook sommige netbeheerders delen premies uit.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!