Je bent hier: Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen Milieu

Zonnepanelen Milieu

Vele mensen laten zonnepanelen installeren omdat ze veel geld uitsparen op hun energiefactuur. Zonnepanelen zijn anderzijds ook wel goed voor het milieu. Ze stoten immers geen CO2 uit, waardoor ze milieuvriendelijker zijn dan fossiele brandstoffen.

Toch hoor je de laatste jaren meer en meer kritiek op dit milieuvriendelijk karakter van zonnepanelen. Zonnepanelen bevatten immers het schadelijke cadmium, dat in de halfgeleiders verwerkt zit. Bovendien zou de productie van zonnepanelen zeer energieverslindend zijn. Ook blijft de consument na de levensduur van zonnepanelen over met een berg afval. Dit zijn de meest gehoorde kritieken op de milieuvriendelijkheid van zonnepanelen.

De meeste van deze kritieken zijn echter ongegrond. De productie van zonnepanelen is volgens een onderzoek zeker niet zo energieverslindend, zeker niet als je het vergelijkt met de opwekking van energie in een kerncentrale.

Bovendien kunnen vandaag de dag veel van de materialen die gebruikt worden in zonnepanelen gerecycleerd worden. Sommige bedrijven zijn in staat om tot 85% van de materialen opnieuw te recycleren. Bovendien is de productie van nieuwe zonnepanelen met gerecycleerde materialen tot 70% minder energieverslindend.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!