Je bent hier: Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen Soorten

Zonnepanelen Soorten

Afhankelijk van de wijze waarop ze gemaakt worden, kunnen we zonnepanelen onderverdelen in verschillende soorten. De verschillende soorten zonnepanelen die we kunnen onderscheiden zullen op die manier ook verschillen wat betreft de prijs en het rendement. Het is dan ook van belang om te weten welk soort zonnepanelen je wil installeren, want dit zal uiteindelijk veel invloed hebben op bijvoorbeeld de kostprijs van zonnepanelen en de terugverdientijd van zonnepanelen.

Afhankelijk van de productiewijze, kan je grofweg drie soorten van zonnepanelen onderscheiden. Deze drie soorten zonnepanelen zijn de amorfe zonnepanelen, de monokristallijne zonnepanelen en de polykristallijne zonnepanelen. Elk van deze drie soorten zonnepanelen worden op een andere manier geproduceerd en verschillen dan ook qua prijs en rendement.

Amorfe zonnepanelen zijn het soort zonnepanelen die qua rendement het minst opleveren en dus ook de goedkoopste soort zijn van de drie soorten zonnepanelen. Bij amorfe zonnepanelen wordt enkel een fotovoltaïsche laag afgezet op glas of een ander substraatmateriaal. Op die manier zijn de productiekosten heel wat lager, wat de goedkopere prijs verklaart.

Monokristallijne zonnepanelen zijn het soort zonnepanelen die het meest opbrengen. Ze worden als het ware in de juiste vorm gezaagd uit een groot stuk kristalsilicium. Door deze intensieve methode van productie is dit soort zonnepanelen dan ook wel het duurste van alle soorten zonnepanelen.

Polykristallijne zonnepanelen hebben een hoger rendement dan de amorfe zonnepanelen, maar brengen meestal minder op dan monokristallijne zonnepanelen. Door een voordeliger productiemethode is de prijs van dit soort zonnepanelen ook wel voordeliger.

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!