Je bent hier: Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen Voordelen

Zonnepanelen Voordelen

Zonnepanelen zijn de jongste jaren onmiskenbaar populair gebleken. Het aantal aanvragen van subsidies voor zonnepanelen schoot de hoogte in. Dit impliceert dat zonnepanelen plaatsen voor veel mensen toch vele voordelen omvat. Het plaatsen van zonnepanelen houdt inderdaad wel enkele voordelen in. We zetten ze hier even op een rijtje.

  • Wanneer je zonnepanelen laat plaatsen bespaar je natuurlijk enorm op je energiefactuur. Dit is voor vele mensen dan ook de eerste motivatie om zonnepanelen te laten plaatsen. De energie die je zelf opwekt hoef je niet meer te betalen aan je energieleverancier. Dat scheelt op jaarbasis toch een aardige slok op de borrel. Hoeveel je juist zal besparen op energiekosten hangt atuurlijk af van het rendement dat je zal hebben met je zonnepanelen. Indien je evenveel produceert als je verbruikt, zal je niets meer hoeven te betalen. Produceer je minder dan je verbruikt, zal je voor de overige energie die je nodig hebt nog wel beroep moeten doen op je energieleverancier. Maar het bedrag dat je dan zal moeten betalen zal natuurlijk veel minder zijn. Indien je meer produceert dan je nodig hebt, zal je zelfs je overschot aan energie kunnen ‘verkopen’ aan je energieleverancier.
  • Zonnepanelen worden in grote mate gepromoot door allerlei overheden, waardoor het plaatsen van zonnepanelen gepaard gaat met het ontvangen van allerlei subsidies en premies. Zonnepanelen laten plaatsen is een heuse investering, maar de steunmaatregelen van de overheid maakt de investering toch een heel stuk lichter. Elders op deze site gaan we dieper in op alle subsidies en premies.
  • Zonnepanelen zijn zeer milieuvriendelijk. En gezien de toestand van de Aarde is dat een zeer belangrijk aspect. De jongste jaren worden we immers door allerlei overheden in binnen- en buitenland bewust gemaakt van het feit dat we met z’n allen milieubewuster moeten omspringen met de natuurlijke rijkdommen van de Aarde. Door zonnepanelen te plaatsen kan je zelf je steentje bijdragen aan de duurzaamheid van onze planeet, en maak je de toekomst van de volgende generaties toch iets rooskleuriger.
  • Zonnepanelen gaan voor lange tijd mee. Ze zijn met andere woorden duurzaam. Dit zal in de toekomst meer en meer aan belang gaan winnen, aangezien fossiele brandstoffen steeds schaarser worden. De oliereserves diep onder de grond kunnen ons nog enige tijd van energie voorzien, maar dit zal niet voor altijd zo zijn. De mens moet zich voorbereiden op de dag dat er geen fossiele brandstoffen meer beschikbaar zijn. Door te investeren in duurzame energie kunnen we dit probleem counteren.
  • Dit voordeel hangt samen met het vorige punt, namelijk het almaar schaarser worden van fossiele brandstoffen. Een economische theorie zegt dat hoe schaaser het product wordt, hoe duurder het wordt. Dat is ook zo met de almaar schaarser wordende fossiele brandstoffen. De energieprijzen stijgen de laatste jaren almaar door aanhoudende conflicten, waardoor het voor gewone consumenten in het Westen steeds duurder wordt om energie in allerlei vormen aan te kopen. Door zonnepanelen te plaatsen ben je alleen afhankelijk van de zon, en die blijft altijd present.
  • Zonnepanelen vergen weinig onderhoud. Elders op deze site hebben we een pagina gewijd aan het onderhoud van zonnepanelen. Daar beschrijven we dat zonnepanelen eigenlijk zelfreinigend zijn. Ze liggen op je dat en wanneer het even regent, wat wel vaker gebeurt in België, worden je zonnepanelen ook meteen gereinigd. Wel is het aan te raden om jaarlijks een controle te laten doen door een gespecialiseerde firma. Zij kunnen makkelijk bepalen of je zonnepanelen nog steeds hun maximale rendement behalen.
  • Zonnepanelen zijn geruisloos. Ze zijn niet storend voor jezelf of voor je buren.
  • Zonnepanelen hebben geen zon nodig om te kunnen functioneren, zonnepanelen hebben enkel licht nodig. Waarschijnlijk een vaak voorkomende vrees in België, waar we wel eens lange tijd zonder zon kunnen doormaken. Je zonnepanelen zullen ook blijven functioneren wanneer het bewolkt is, aangezien zonnepanelen enkel licht nodig hebben om te functioneren. Uiteraard is de hoeveelheid licht wel belangrijk voor het rendement van je zonnepanelen, waardoor het toch aan te raden is je zonnepanelen steeds naar de zon te richten.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!