Je bent hier: Home » Zonnepanelen » Zonnepanelen Werking

Zonnepanelen Werking

Zonnepanelen zijn een uitstekend middel om op een milieuvriendelijke manier energie op te wekken. Zonnepanelen maken hierbij gebruik van zonlicht, waardoor geen schade aan het milieu berokkend wordt. Maar hoe werken zonnepanelen nu eigenlijk? Hoe kunnen zonnepanelen nu eigenlijk dat zonlicht omzetten in elektriciteit?

Eerst en vooral is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen fotovoltaïsche zonnepanelen en thermische zonnepanelen. Bij fotovoltaïsche zonnepanelen wordt elektriciteit opgewekt, terwijl thermische zonnepanelen of zonneboilers instaan voor warm water en verwarming. Bij systemen hebben een andere werkwijze. Op deze pagina zullen we het uitsluitend hebben over de werking van fotovoltaïsche zonnepanelen.

De basisbestanddelen van zonnepanelen zijn de zonnecellen. Elk zonnepanelen bestaat uit meerdere zonnecellen. Het zijn deze zonnecellen die uiteindelijk de elektriciteit zullen opwekken. Elk zonnecel bestaat uit twee dunne plaatjes, waarvan er één positief geladen is, en één negatief geladen. Beide plaatjes zijn gemaakt van silicium, een materiaal dat bekendstaat als een goede geleider bij lichtinval. De absoptie van fotonen in de zonnecellen zorgt voor een spanning die door die twee laagjes silicium wordt omgezet in elektriciteit. Bij de zonnepanelen werking zijn dus vooral de zonnecellen belangrijk. Daar gebeurt de uiteindelijke omzetting van het zonlicht in elektriciteit.

Het soort silicium dat gebruikt wordt bij de werking van zonnepanelen is zeker van belang. Sommige soorten silicium geleiden het licht namelijk beter dan andere soorten. Monokristallijn silicium geleid het licht bijvoorbeeld beter dan andere soorten silicium. Monokristallijn silicium brengt 12%-15% meer energiewinst op, wat monokristallijn silicium de beste soort maakt.

 

Zonnepanelen ook voor jou voordelig? Test het uit!